Забраниха пушенето на закрито

17 Май Забраниха пушенето на закрито

Източник: vesti.bg

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за здравето, с които се въвежда пълна забрана за тютюнопушенето в закрити обществени места.

Забраната влиза в сила от 1 юни т. г.

Промените засягат и помещенията с обособени работни места, както и  помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение; детските площадки и стадионите.

ГЛОБИ

За физическите лица, които пушат на забранени места, глобата ще е от 300 до 500 лева. При второ нарушение - между 500 и 1000 лв

За едноличните търговци санкцията е между 1000 и 1500 лв. за първо и  от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят със забраната, ще бъдат глобявани между 3000 и 5000 лева за първо и до 10 000 лева за второ нарушение.

РАЗРЕШЕНИ места

По изключение ще се допуска пушене в обособени помещения в сградите на летищата.

Но те трябва да бъдат отделени с въздухонепроницаеми стени, да са оборудвани с плътно затварящи се врати и вентилационна инсталация. Тези помещения ще са ясно обозначени и присъствието на лица до 18-годишна възраст в тях ще е забранено.

Не беше прието предложението да се забрани пушенето на спирките на обществения транспорт.

ЗАБРАНЕНИ места

Освен за описаните по-горе места, забраната за тютюнопушене важи и за стадиони и други открити спортни обекти, летни кина, амфитеатри по време на масови събития, за които посетителите за закупили билети.

Забранява се пушенето на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития; местата, където се предоставят социални услуги за деца; площадките за игра и  откритите обществени места, на които са организирани мероприятия за деца и ученици.

Година:

Сортиране по:

Брой на страница:

Страница:

«1|2|3»