Прекият избор за ВСС се отлага за 2017

03 Апр. Прекият избор за ВСС се отлага за 2017

Източник: mediapool.bg

Гласуването за членове на Висшия съдебен съвет няма да е пряко и тази година, въпреки настояването на неправителствени организации, на Съюза на съдиите в България и на прокуратурата.

В промените в Закона за съдебната власт, публикувани от Министерството на правосъдието в понеделник, прекият вот за ВСС е заменен с обещанието, че новият Съвет трябва да разработи софтуер в рамките на 2 години и половина, чрез който да се проведе електронно гласуване през 2017 г.

Тогава всеки магистрат ще може да даде пряко гласа си за свой представител в Съвета. Досега се организираха общи делегатски събрания, в които всеки делегат представляваше гласовете на 10 магистрати. Настоящото предложение на правосъдното министерство е новият ВСС да бъде избран от делегати, представляващи по 5 магистрати.

Законът обаче предвижда доста силно демократизиране на процедурата за издигане на кандидати за членове на ВСС и повече прозрачност при обсъждането на кандидатурите, излъчвани от Народното събрание и общите събрания на магистратите.

Година:

Сортиране по:

Брой на страница:

Страница:

«1|2|3»