Присъди за недостъпна за хора с увреждания среда

31 Юли Присъди за недостъпна за хора с увреждания среда

Източник: lex.bg; по DarikNews.bg

Върбан Мончев, който е с 95% инвалидност, успя да осъди за недостъпна среда мобилен оператор и хипермаркет

Решението на съда по делото срещу един от мобилните оператори е влязло в сила и е изпълнено. Пред офиса на оператора, намиращ се на централна улица в гр. Плевен, е вече изграден подход за хора в затруднено положение.

"По отношение на хранителната верига магазини имаме решение на първа инстанция, с което собственикът е осъден за пряка дискриминация по признак "увреждане". Собственикът е осъден и да създаде достъпна среда за хора с увреждания. По същото дело има постъпила жалба от веригата магазини, в която се казава, че "да, собственикът е бездействал, но някой е трябвало да го предупреди за това и чак тогава да се завежда дело", обясни Ангел Киров, адвокатът на Върбан Мончев.

При едно от посещенията си в конкретния магазин, поради въртяща се преграда, поставена на входа, Върбан Мончев не успял да използва ПОС терминала. Така не могъл да плати и се наложило да остави взетите продукти на касата.

Според Мончев отношението на персонала било обидно. Той дълго време чакал на влизане пред „въртележката" да дойде служител, който да му осигури достъп, като я демонтира. Наложило се дори да се развика, за да го пуснат.

Според съдебното решение, освен да създадат достъпна среда, собствениците на магазините трябва да платят и обезщетение на Върбан Мончев от 1500 лева за накърнено достойнство.

Година:

Сортиране по:

Брой на страница:

Страница:

«1|2|3»