Промените в Закона за Сребърния фонд

16 Май Промените в Закона за Сребърния фонд

Източник: lex.bg; по mediapool.bg

ГЕРБ замрази проекта за промени в Закона за Сребърния фонд, които бяха предложени от Симеон Дянков и внесени преди два месеца в Народното събрание, съобщава lex.bg, позовавайки се на mediapool.bg.

Първоначалното предложение бе 70% от парите на фонда, създаден за подпомагане на държавната пенсионна система, да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа

След силно негативната реакция на Европейската комисия идеята бе променена на: влагане в ДЦК до 30% от Сребърния фонд за първата година и нарастване всяка година с 10% до достигане на 70%.

Промените бяха изготвени от Министерство на финансите по лично настояване на Дянков, получиха одобрението на Министерски съвет и бяха внесени в Парламента.

Тази идея обаче срещна силен отпор от страна на много независими икономисти, работодателски организации и от опозицията. Сериозни критики към предложените промени бяха отправени и от БНБ, КФН и Европейската централна банка.

Официалните мотиви за предложението на Дянков бяха, че така средствата ще имат по-висока доходност. Повечето от икономистите обаче изказаха мнение, че финансовият министър цели да си осигури средства, с които да разполага в очертаващата се тежка ситуация.

В началото на 2013 г. България трябва да плати 1.6 млрд. лв. по външния си дълг. В същото време бюджетът за 2013 г. е разчетен с дефицит от почти 1 млрд. лв., като има и належащи вътрешни разплащания. 

В момента в Сребърния фонд има 1.77 млрд. лв., които са част от силно изтънелия фискален резерв.

Година:

Сортиране по:

Брой на страница:

Страница:

«1|2|3»