Таван от 3700 лв. на директорските заплати в общински фирми

04 Апр. Таван от 3700 лв. на директорските заплати в общински фирми

Източник: mediapool.bg

3700 лв. е планираният таван за месечната заплата на директори в Столичните общински фирми. Предвижда се още представителните разходи да бъдат ограничени до 1000 лв. годишно.

Предложението е на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов и трябва да бъде одобрено от Столичния общински съвет в четвъртък. Промените касаят две общински наредби - за общинските лечебни заведения и за упражняване на правата на собственост на общината.

Според действащата към момента уредба няма лимит на представителните разходи, а някои от управителите дори на губещи общински фирми получават заплата над 4 000 лв.

Смяна на коефициентите

Според новата методика коефициентът на задълженията ще бъде сменен с три нови показателя - за финансова автономност, за ефективност на приходите и за бърза ликвидност, които да отчитат обективното икономическо положение на дружествата.

Изброените показатели са обвързани с минималната работна заплата за страната (290 лв. в момента), докато досега директорските заплати бяха функция на средномесечното възнаграждение в дружеството.

Санкции за лоши резултати

Предложението предвижда още санкции при лоши резултати на общинските дружества (каквито в момента няма), при ненавременно внасяне на осигурителни здравни и пенсионни вноски от ръководителите и при липса на финансова информация за дружествата, която директорите им са задължени да предоставят на Столична Община и на Общинския съвет.

Година:

Сортиране по:

Брой на страница:

Страница:

«1|2|3»